کارشناس قرآنی در گفتگوی ویژه قرآنی که از شبکه قرآن سیما امروز پخش شد گفت : طبق آماری که از مجمع خیرین سلامت گرفتم تاکنون بیش از 160 میلیارد تومان کمک مردمی برای روزهای کورنایی صورت گرفته است.
وی در خصوص بیانات مقام معظم رهبری در روز نیمه شعبان و بحث تاثیرات مادی و معنوی رزمایش گسترده در ماه مبارک رمضان افزود: فرمایشات متین مقام معظم رهبری من را به یاد خطبه شعبانیه انداخت خطبه ای که از حضرت امام رضا (ع) با سلسله سندی که از طریق ائمه پیشین حضرت علی (ع) در بر می گیرد ، نقل شد: که حضرت محمد مصطفی (ص) در آخرین جمعه ماه شعبان در خطبه خود هم فضائل ماه مبارک رمضان را بیان و هم نقشه راه را مشخص کردند و فرمودند: ای مردم به درستی که ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به شما رو کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، در این گفتگوی ویژه قرآنی, محمدحسین نیکنام به موضوع کمک مومنانه و مصادیق آن ، پوچی علم بدون معنویت در بازکردن گره بی عدالتی پرداخت.
وی افزود: در فرازی از این خطبه روی کمک به مساکین تاکید بسیاری است و برای این مسئله حد و مرز خاصی را مشخص نشده و در ادامه همین خطبه آمده است؛ افطار دهید و روزه مردم را حتی به اندازه یک جرعه آب و یا نیمی خرما باز کنید.
کارشناس قرآنی گفت: در مجموع اطعام و کمک به نیازمندان و فقرا همان شکر نعمت است, حتی حضرت علی (ع) در سخنرانی های خود می فرمودند: شکر این است که نعمتی را که از طرف خداوند به ما داده شده را تقسیم کنیم.
نیکنام در پاسخ به این سوال که انفاق کنار کدامیک از اعمال و عبادات قرار می گیرد؟ گفت : انفاق از ارکان ایمان است و همه اعتقادات و باورها در اسلام مقدمه کمک به دیگران است. در قرآن کریم صدها آیه تحت عناوین مختلف در مورد انفاق وجود دارد که انجام آن فرد را بهشتی و عدم انجامش جهنمی می کند.
کارشناس مسائل قرآنی افزود : در آیه ای از سوره شریفه مدثر بهشتیان از جهنمیان سوال می کنند که چرا جهنمی شدید؟ آنها پاسخ می دهند که نماز نمی خواندیم و بلافاصله بعد از آن می گویند به مساکین کمک نمی کردیم. در این آیه انفاق در کنار نماز قرار گرفته است .
وی افزود : در سوره بقره انفاق همتای جهاد و شهادت عنوان شده یا در آیه 17 سوره شریفه آل عمران همتای صبر در راه خدا با شور و عبادت آمده است. در آیه 16 و 17 سوره سجده همتای شب زنده داری است.
آقای نیکنام ضمن تأیید وجود روحیه انفاق در بین ایرانیان و سرآمدی آنها در کمک به هم نوع میان مردم جهان گفت: کمک مردمی به معنای واقعی گوهری است که همیشه در لحظات مشکل به کمک مردم در کشور آمده است. خوشبختانه همیشه مردم پای کار بوده اند و هم اکنون هم شاهد پویش های مردمی در سطوح خرد و کلان هستیم حال در این امر برای برخی ها جزو وظایف ذاتی شان است و برخی هم انفاق می کنند.
وی افزود: روز گذشته آماری را از مجمع خیرین سلامت گرفتم در آن نشان داد که مردم تاکنون بیش از 160 میلیارد تومان در استان های مختلف برای بیماران کرونایی کمک کرده اند. استان قم در این کمک ملی رتبه اول را دارد البته این آمار منهای استان تهران است.
این کارشناس قرآنی گفت: کمیته امداد هم تاکنون طرح های متعددی را اجرا کرده ولی فراتر از آن کمک های ریز و درشتی است که در پویش های مردمی در حال انجام است هم اکنون کل جامعه ما معطوف شده برای کمک به عرصه سلامت.
××× دستور انجام مستحبات فردی است
آقای نیکنام در خصوص بی بهره ماندن از جلسات عمومی مثل جلسه قرآن و غیره و انجام عبادات به صورت فردی اظهار داشت: به طور کلی دستور انجام مستحبات فردی است البته برخی ها از این دستور عبور می کنند و در جلسات تنها برای دعا شرکت می کنند به تعبیر برخی از بزرگان در دعای جمعی این امکان وجود دارد که به واسطه فردی که توبه راستین کرده و در جمع حضور دارد دعاهای دیگر افراد هم به برکت دعای فرد توبه کننده پذیرفته شود.
××× تقدیر از صدا و سیما
وی ضمن تشکر از صدا و سیما در خصوص پخش برنامه های مذهبی در ماههای رجب و شعبان افزود: این شب ها صدا و سیما مناجات ها، ادعیه و زیارات خوبی را پخش کرد و این موضوع می تواند جایگزین حضور در جلسات شود, گاهی هم عبادات فردی محسناتی دارد که می توان از آن بهره برد و استفاده کرد.
××× دعا امری است واقعی نه تشریفاتی
این کارشناس قرآنی در خصوص دعا گفت: دعا یک امر تشریفاتی نیست بلکه یک واقعیت است که عمل و تلاش فردی و حضور در صحنه مشکلات امری اجتناب ناپذیر است. اگر به قرآن نگاه کنیم متوجه می شویم که پیامبران عملگرا ترین افراد در طول تاریخ بشریت بودند و در عین حال دعا هم داشتند, مثلاً حضرت نوح (ع) وقتی همه کارها را انجام داد و کشتی راه افتاد دعا هم کردند.
آقای نیکنام افزود: در دانش امروز هم با مطالعات تجربی هم مشخص شده که دعا یک امر قطعی محسوب می شود مطالعاتی در کشور آمریکا روی 400 نفر انجام شد به طوري که آنها را به دو گروه 200 نفره تقسیم کردند و از عده اي خواستند برای يکي از اين 2 گروه دعا کنند تا تاثير آن در مقايسه با گروه ديگر مشخص شود. بعد از 5 سال گروهي که مورد دعا قرار گرفته بودند را از نظر سلامتي رصد کردند و محققان متوجه شدند در بين آن ها عوارض قلبي، عروقي و بيماري کمتري نسبت به گروه ديگر مشاهده مي شود.
××× روزه سیستم ایمنی را کاهش نمی دهد
عضو پیوسته فرهنگستان دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص بحث سیستم ایمنی بدن و روزه داری در شرایط کرونا گفت : در شرایط فعلی بحث کرونا حساسیت موضوع را بیشتر کرده چرا که شرایط در کل فرق نکرده است و روزه داری بر بیمار و مسافر واجب نیست, در مورد کرونا هم سیستم ایمنی نقش محوری دارد مثل هر بیماری عفونی دیگر. اما سوال این است که آیا روزه داری باعث تضعیف سیستم ایمنی می شود یا خیر؟ که باید بگویم خیر. مطالعات نشان داده که حتی در بسیاری از جهات تقویت هم می شود.
آقای نیکنام افزود: استرس عامل اصلی تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن است البته استرس عادی شامل این موضوع نمی شود چرا که حتی نشان داده شده استرس برای سیستم ایمنی خوب است. اما استرس های طولانی مدت سیستم ایمنی را در همه جهات تضعیف و آلرژی ها را تشدید می کند در ماه مبارک رمضان آرامشی که روزه داری برای افراد بوجود می آورد باعث کاهش استرس ها خواهد بود.
این کارشناس قرآنی در پاسخ به این سوال که برای پیشگیری از ابتلا به کرونا نباید گلو خشک باشد, آیا روزه مضر نیست؟ گفت: برای جلوگیری از خشکی گلو باید قرقره کرد و دهان را شست ولی توصیه ما در مقدمه این توضیحاتی که توسط فرهنگستان اعلام شده این است که افراد در فاصله افطار تا سحر بین 8 تا 10 لیوان بنوشند ولی در بقیه ساعات قرقره کنند.
آقای نیکنام در پایان افزود: روز گذشته در محضر استاد آیت الله جاودان بودم وی توصیه داشتند درست است که نظام سلامت ما توفیقاتی داشته و نسبت به کشورهای دیگر موفق عمل کرده است، اما نباید فراموش کنیم که یاری الهی شرط اساسی است .
وی تصریح کرد: بنده ای نیست که به خداوند خوش گمان باشد مگر آنکه خداوند نیز طبق همان گمان با وی رفتار کند ما باید نسبت به پروردگار حسن ظن داشته باشیم تا با یاری خداوند این بیماری هر چه زودتر برطرف شود.
بدون دیدگاه